Dnevi nasmeškov in pospeškov v CUDV Radovljica

Radovljica, 9. junij 2017 – V Centru za usposabljanja, delo in varstvo (CUDV) Radovljica so v začetku junija organizirali Dneve nasmeškov in pospeškov. Rdeča nit dvodnevnega družabno-športnega druženja je bilo predstaviti, kako se osebe s posebnimi potrebami vključujejo v običajne delovne kolektive in športne dejavnosti ter razvoj posameznika s pomočjo povezovanja in sodelovanja. Kot velik uspeh centra štejejo, da se njihovi varovanci udeležujejo rednih tekaških dogodkov po Sloveniji s pomočjo nove pridobitve, posebnega vozička, ki omogoča tek z gibalno ovirano osebo. Z Biseri, blagovno znamko zahtevnejših izdelkov iz gline in tekstila ter umetniških slik dosegajo, da se njihovi varovanci usposabljajo in zaposlujejo v običajnih delovnih okoljih, prilagojeno njihovim sposobnostim.

V CUDV Radovljica so ponosni, da sta tek in tekaško druženje postala vrednota. Tako so letos tretjič organizirali tekaško prireditev »NAŠ TEK«, na kateri je teklo okrog 80 varovancev, staršev, predstavnikov drugih centrov iz Slovenije, članov atletskih, drugih športnih klubov ali društev ter podporniki centra. Tekmovali so v štirih kategorijah: teku z vozički, teku na 1.500 metrov, teku otrok in kros teku. Posebnost letošnjega »NAŠEGA TEKA« je bila, da so varovanci na njem prvič sodelovali na posebnem vozičku, ki omogoča tek z gibalno ovirano osebo. Pri pripravah na tek so pomagali terapevti Centra. Na novo pridobitev, ki jo imajo prvi v Sloveniji so v CUDV Radovljica posebej ponosni. Voziček sta premierno preizkusila Dejan Celik in trener Jure Vajs na letošnjem dobrodelnem teku »Wings for life« v Ljubljani, z njim pa so tekli tudi na Poslovnem teku trojk na Bledu. Dejan Celik pravi, da voziček »leti kot formula«.

Nakup tega vozička je rezultat dosedanjih prizadevanj, da bi tekaško izkušnjo doživelo čim več varovancev. V CUDV Radovljica so z vztrajnim delom in s povezovanjem z drugimi centri, s posamezniki, podjetji in z organizacijami v Sloveniji spodbudili, da se osebe z motnjo v duševnem razvoju ali gibalno ovirane osebe lahko udeležujejo rednih tekaških dogodkov. Za to ne potrebujejo posebnih kategorij, temveč enakovredno tekmujejo z drugimi tekači na vseh razdaljah. Lani so se varovanci CUDV Radovljica na Ljubljanskem maratonu preizkusili na 10, 21 in dva med njimi celo na 42 km. S tem so si prislužili občudovanje in spoštovanje med vrstniki, zaposlenimi in številnimi posamezniki.

Vir in foto: Občina Radovljica